Mekonomen lehti

Vuotaako auto – vai onko kyseessä pelkkä vesi?

Auton alta löytyvä lätäkkö saattaa hermostuttaa. Usein kyse ei ole mistään vakavasta, mutta joskus kyseessä on todellinen vika. Ennen kuin hätäännyt, lue Mekonomenin vinkit, joiden avulla selvität mistä saattaa olla kyse.

Autossa on useita eri nesteitä. Kun jokin osa hajoaa, ei ole epätavallista, että öljy, jäähdytinneste, lasinpesuneste tai ehkä polttoaine vuotaa ja muodostaa lätäkön auton alle. Joskus vuoto tarkoittaa, että auto on vietävä korjaamolle. Kesällä vuoto on useimmiten vaaraton – todennäköisyys on suuri, että kyseessä on ilmastointijärjestelmään kondensoitunutta vettä.

– Kun ulkona on kosteaa ja lämmintä, voi muodostua paljonkin kondensoitunutta vettä. Tarkastele lätäkköä huolella, jos se on kirkasta ja hajutonta kyseessä on tavallinen vesi, Mekonomenin asiantuntija Magnus Blommé sanoo.

Voi olla öljyä

Joskus on kyse jostain vakavammasta, johon pitää puuttua. Jos neste on värillistä voi olla kyse jäähdytinnesteestä tai öljystä. Silloin auto pitää korjata ennen käyttöä.

– Aloita varmistamalla että neste tosiaan tulee autostasi, eikä esimerkiksi samassa parkissa aiemmin olleesta autosta. Siirrä auto alustalle jossa ei ole ennestään lätäköitä, niin näet muodostuuko uusia. Jos lätäkkö muodostuu – yritä nähdä mistä neste tulee. Tarkista kaikkien nesteiden määrät. Jos jostain uupuu, on todennäköistä että vuotokohta on siellä, Magnus Blommé sanoo.

Varo polttoainetta

Usein auton pystyy ajamaan korjaamolle, vaikka se vuotaisikin vähän öljyä tai jäähdytinnestettä, niin kauan kuin pystyy näkemään, että nesteet ovat siedettävällä tasolla. Mutta jos on kyse jarrunesteestä, ei kannata ottaa riskiä. Ei myöskään, jos kyse on polttoaineesta.

– Pahinta on, jos auto vuotaa bensaa – silloin sitä ei kannata edes käynnistää. Usein järjestelmään muodostuu painetta, jolloin ainetta suihkuaa vielä enemmän, jolloin tulipalon vaara on suuri, Magnus Blommé sanoo.

Selvitä nesteen alkuperä

  • Kirkas, hajuton neste – tavallinen vesi
  • Kevyesti värillinen neste – ehkä jäähdytinneste
  • Tummanruskea tai musta neste – todennäköisesti moottoriöljy
  • Punainen rasvainen neste – vaihdelaatikkoöljy
  • Bensan tai dieselin hajuinen neste – polttoaine
Jaa artikkeli: