Mekonomen lehti

Varoitus: Monessa autossa on riski, että renkaat irtoavat

Moni ottaa riskin, että renkaat irtoavat renkaanvaihdon jälkeen. Se voi johtaa vakaviin onnettomuuksiin. Muista tärkeä turvallisuusrutiini sen jälkeen että autosi renkaat on vaihdettu.

Henkilöautot, pakettiautot, bussit, kuorma-autot… joka vuosi erilaiset autot joutuvat tilanteeseen jossa rengas irtoaa ja vakavan onnettomuuden mahdollisuus on suuri. Vauhdikkaasti liikkeelle lähtevä painava rengas on vaarallinen osuessaan toiseen ajoneuvoon, suojaamattomaan jalankulkijaan tai pyöräilijään.

Riski kasvaa

Renkaanvaihtosesonki alkaa olla ohi, ja moni autoilija on saanut alleen talvirenkaat. Riski renkaan irtoamiselle on suurin juuri renkaanvaihdon jälkeen, sillä moni unohtaa tärkeän yksityiskohdan: Renkaiden jälkikiristyksen.

Falck Tieturva -palvelun tiedotteen mukaan on tavallista, että renkaat vaihdetaan kotona tai verstaalla ja sitten unohdetaan jälkikiristys. Seurauksena voi olla että rengas irtoaa, joka voi aiheuttaa vakavia onnettomuuksia. Falckin mukaan onnettomuuksia tapahtuu paljon tähän aikaan vuodesta. On myös tärkeää muistaa jälkikiristys, vaikka renkaat olisi vaihdettu autokorjaamolla, noin 100 km ajon jälkeen, Falck kirjoittaa tiedotteessaan.

Moni unohtaa

Tutkimusten mukaan moni unohtaa jälkikiristyksen kokonaan. SIFO:n teettämän tutkimuksen mukaan joka neljäs autonomistaja on vaarassa että rengas irtoaa kesken ajon, unohtaessaan jälkikiristyksen. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan melkein joka kolmannes unohtaa jälkikiristyksen. 29 prosenttia vastaa, että kiristys on jäänyt joskus tekemättä tai ei ole koskaan tehnyt sitä.

Kaikenlaiset ajoneuvot

Kukaan ei tiedä tarkalleen kuinka monesta ajoneuvosta irtoaa renkaita vuosittain, mutta on selvää että kyseessä ei ole pelkästään henkilöautot. Myös muun tyyppiset ajoneuvot, kuten kuorma-, tai pakettiautot ja bussit ovat vaarassa.

Oletko epävarma? Vieraile lähimmässä Mekonomen Autohuollossa. Saat apua ja neuvoja kaikkeen autoon tai renkaisiin liittyvissä kysymyksissä.

 

Näin helposti hoidat jälkikiristyksen

  • Aja autolla n. 100 km renkaanvaihdon jälkeen.
  • Ota esille ristikkoavain tai momenttiavain.
  • Tunnustele kaikkien renkaiden pultit.
  • Onko jokin löysällä? Kiristä.
  • Onko kaikki pultit tarkastettu ja kiristetty? Hyvä, olet valmis jatkamaan matkaa.
Jaa artikkeli: