Mekonomen lehti

Tarkistuslista ennen autolomaa

Itsestään selviltä tuntuvat asiat saattavat joskus lähtötohinassa unohtua. Käytä avuksesi alla olevaa tarkistuslistaa, jotta välttyisit “mitä-olen-unohtanut” –tunteesta, juuri lähdön jälkeen. Sopii yhtä hyvin kotimaan matkailuun kuin ulkomaillekin. Muista että eri maissa voi olla autoiluun liittyviä lakeja ja säädöksiä, joita ei ole Suomessa. Selvitä aina ennen ulkomailla ajamista kyseisen maan vaatimukset.

 

  1. Aloita pakkaamissuunnitelmalla ja ota huomioon mitä tulet tarvitsemaan ja milloin. Pakkaa tavarat eri aktiviteettilaukkuihin. Esimerkiksi ”mennään uimaan”-laukku tai ”tehdään kahvitauko” –laukku. Näin vältyt turhalta tavaroiden kaivamiselta ja etsimiseltä.
  2. Tutki kotivakuutuksesi ja varmista että se on voimassa – harmittavan monella käy murtovarkaita lomamatkan aikana. Tarkista samalla kuinka kattava matkavakuutus vakuutukseen sisältyy. Kerro myös naapureille matkastanne, jotta he voivat pitää silmällä kotianne.
  3. Auto on yksi tärkeimmistä asioista mitä otat mukaan, ja sen tulisi kestää koko matka perille. Ja mieluiten myös takaisinpäin. Joten, huolla auto hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Miksi et hankkisi samalla Mekonomen Tieturvaa? Tieturvan avulla varmistat avunsaannin jos jokin menee pieleen.
  4. Tarkista renkaat (myös vararengas) ja ilmanpaineet. Liian matala ilmanpaine lisää renkaiden vierintävastusta, joka lisää polttoaineen kulutusta ja päästöjen määrää.
  5. Tarkista itse tai tarkistusta auton nesteet ennen lähtöä – jäähdytysneste, jarruneste, lasinpesuneste, moottoriöljy. Muista tarkistaa öljytaso myös matkan aikana.
  6. Varmista että kaikki lamput toimivat.
  7. Ota mukaan riittävästi juotavaa, jota säilytät kylmälaukussa tai matkajääkaapissa. Kylmä juoma on erittäin tervetullut pitkissä, kuumissa autojonoissa.
  8. Muista myös aina pitää ruokaa mukana, sillä pitkästä autojonosta saattaa muodostua koko päivän pysähdys. Joskus voi käydä myös niin, ettei matkan varrelta löydykään auki olevaa ravintolaa tai ruokakauppaa. Silloin mukana kulkeva matkaeväs pelastaa tilanteen. Matkaevään tulisi olla helppoa, hyvin säilyvää ja hyödyllistä syötävää, kuten pähkinät, hedelmät, myslipatukat.
  9. Ensiapulaukku. Erittäin tärkeää. Ota lisäksi mukaan vessapaperia ja kosteuspyyhkeitä niin olet varautunut lähes kaikkeen.
  10. Käteistä. Pidä varmuuden vuoksi mukana vähän käteistä, sillä joskus käy niin ettei maksukortti käykään. Pienet kioskit tai turistikohteet matkan varrella saattavat olla niitä, joissa käteisen mukana olo on hyödyksi.
  11. Varmista että sinulla on verkkopankkisovellus, jota voit käyttää matkapuhelimella. Ei ole mukavaa olla riippuvainen pankkikonttoreista tai tietokoneista matkan aikana.
  12. Autolaturi matkapuhelimelle ja muille laitteille.
  13. Useimmissa maissa on laitonta käyttää matkapuhelinta ajon aikana. Sen lisäksi se pelastaa ihmishenkiä.
  14. Taskulamppu ja linkkuveitsi tai pienet matkasakset.
  15. Aurinkosuoja ikkunoihin. Tuulilasin päälle laitettava aurinkosuoja pitää auton viileämpänä pysäköinnin ajan. Takaikkunoissa aurinkosuoja suojaa myös takapenkillä matkustavia turhalta kuumuudelta.
  16. Solmi ne yhteen, jotta menevät pieneen tilaan. Muovipusseja tarvitset, kun autossa syntyy roskia esimerkiksi eväiden syönnin yhteydessä. Älä koskaan heitä muovipusseja tai roskia luontoon.
  17. Valmistele pelejä ja leikkejä ajankuluksi. Varsinkin jos matkalla on lapsia mukana. Lataa lisäksi tabletilta katsottavia elokuvia ja musiikkia. Varmista että valikoima on riittävä. Muista että lapselle saattaa tulla huono olo katsellessaan elokuvia liikkuvassa autossa. Täältä löydät lisää vinkkejä automatkailuun lasten kanssa.
  18. Ajokortti
  19. Parkkikiekko
  20. Auton rekisteriote, kun ajat ulkomaille.
  21. Valtakirja, josta selviää, että sinulla on omistaja lupa ajaa ulkomaille liisatulla tai lainatulla autolla.
  22. Voimassa oleva passi, jos ajat ulkomaille.
  23. Vakuutustodistus, vahinkoilmoituslomake tai vakuutusyhtiön yhteystiedot.
  24. Auton vara-avain. Säilytä sitä eri paikassa kuin pääavainta, mutta älä säilytä autossa.
  25. Varoituskolmio on aina oltava mukana.
  26. Hinausköysi on hyvä olla mukana.
  27. Siitä voi olla todellista hyötyä hätätilanteessa.
  28. Starttikaapelit, tunkki ja ristikkoavain. Kullanarvoiset silloin kun rengas hajoaa tai akku on tyhjentynyt jossain kaukana palveluista.
  29. Onko kaikilla tarvittavat rokotukset kunnossa? Tarkista myös määränpäässä olevat suositukset.
  30. Muista myös selvittää Taxfree-säännöt ennen kuin palaat takaisin Suomeen. Ajankohtaiset säädökset löydät helpoiten tullin sivuilta.

  Lisävinkit matkalle:

  • Matkalla on hyvä aina muistaa lukita auton takakontti. Takakonttiin murtaudutaan harmillisen usein.
  • Lasten leluihin voi merkitä yhteystiedot, jolloin ne saattavat löytää tiensä kotiin katoamisen jälkeen.
  • Autossa kannattaa välttää herkkuja, joista syntyy sotkua, kuten suklaa tai jäätelö.
  • Suosi mukavia ja rentoja vaatteita, jotka eivät purista tai hierrä pitkänkään istumisen jälkeen.
Jaa artikkeli: