Mekonomen lehti

17 vinkkiä talven varalle

Talven myötä saapuva lumi, jää ja pakkanen voi tehdä sinun ja autosi olosta ajoittain hyvinkin hankalaa. Tässä tulee 17 vinkkiä, joiden avulla selviät talven yli helpommalla.

1. Jäänsulattaja tuulilasille

Kun auton ikkunat ovat jäässä, paras apu on spraymuodossa oleva jäänsulattaja. Poista aina ensin lumi jään päältä.

2. Ylimääräinen jääraappa

Pidä aina ylimääräistä raappaa autossa, mielellään sellainen jossa on ”hampaat”. Hampailla pääset myös paksumpien jääkerrosten läpi.

3. Tuulilasinsuoja

Käytä tuulilasinsuojaa, jonka avulla vältyt ainakin osittain jään irti raaputtamiselta.

4. Kovavaha

Vahaa tuulilasinpinta nestemäisellä kovavahalla. Sillä saat paremman näkyvyyden ja jää valuu irti helpommin sulaessaan. Lisäksi jää ei tartu yhtä kovaa lasipintaan ja tuulilasinpyyhkimet liukuvat paremmin.

5. Nosta pyyhkimet ylös

Nosta tuulilasinpyyhkimet ylös illalla. Jos sinulla on tuulilasinsuoja niin laita se pyyhkimien ja tuulilasin väliin.

6. Täytä jäähdytinnestesäiliö

Tarkista tarvitseeko jäähdytinneste täyttöä. Tarkista samalla jäähdytinnesteen jäätymispiste. Sen voi tehdä ominaispainomittarin avulla – mutta jos sinulla ei ole sellaista, voit testauttaa asian korjaamolla.

7. Silikoni

Käytä silikonipuikkoja tai -sprayta ovien ja takaluukun tiivisteissä joiden avulla vältyt ovien jäätymisestä kiinni listoihin.

8. Hiekkaa matkatavaroissa

Pidä aina mukana hiekalla täytettyä muovipulloa tai purkkia, josta voit kaataa hiekkaa renkaiden alle, kun tarvitset lisää pitoa.

9. Turvallisuusvarustelu

Pidä aina autossa hinausköyttä ja käynnistyskaapeleita jotta olet varautunut mahdollisiin käynnistysongelmiin, jos jäät auton kanssa tien varteen tai tarvitset käynnistysapua. Hinausköydestä on apua jos autosi juuttuu lumihankeen.

10. Huollata akku

Tarkista akun kunto, jotta vältät käynnistysongelmia talven aikana. Lataa akku kunnolla akkulaturin avulla syksyn aikana. Jos ajat hyvin lyhyitä matkoja, on olemassa riski että akku tyhjenee, joten välillä on hyvä tehdä pidempiä ajomatkoja.

11. Renkaat

Tarkista renkaiden urasyvyys – ja nastat, jos sinulla on nastarenkaat. Jos olet ostamassa uudet renkaat, älä valitse halvimpia. Laaduissa on isoja eroja.

12. Hanki lisävaloa

Hyvä näkyvyys on tärkeää varsinkin talvella kun on pimeää, joten lisävalojen hankkiminen on hyvä idea.

13. Huomioi turvaetäisyys

Muista pitää riittävä etäisyys edellä ajaviin. Jarrutusmatka jopa kaksinkertaistuu liukkailla keleillä.

14. Kunnollinen puhdistus

Pese ja vahaa auto ennen talvea, jotta autossasi on parempi suojapinta likaa ja suolaa vastaan.

15. Estä ruoste

Jos haluat välttää ruostetta auton alla, teetä alustan ruostesuojaus. Ja pestessäsi autoa, muista pestä kunnolla myös auton alapuolelta saadaksesi tiesuolat pois.

16. Älä jätä koiraa autoon

Muista että koiraa (tai muita kotieläimiä) ei saa jättää autoon jos lämpötilat ovat alle viiden pakkasasteen. Pakkanen voi olla yhtä vaarallinen koiralle kuin kesähelle.

17. Täytä kesärenkaat ilmalla

Kun laitat kesärenkaat talvisäilöön kannattaa tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, jotta renkaat säilyvät paremmin, eivätkä litisty säilytyksen aikana. Se on tavallista yli 2 kk säilytysaikana.

Jaa artikkeli: