Mekonomen lehti

Oletko myymässä autoasi? Näin saat siitä paremman hinnan

Pienet asiat voivat vaikuttaa paljon autosi arvoon. Melko helpoilla keinoilla voit saada autostasi paremman hinnan, silloin kuin olet myymässä. Voi olla kyse useista satasista.

Ennen myyntiä

Huollata auto

On paljon helpompi myydä auto, joka on juuri huollettu. Pääsääntöisesti huolletusta autosta saa paremman hinnan. Huolehdi autosi säännöllisistä huolloista, niin auton arvo ei laske niin nopeasti. Auton myyntivaiheessa säännölliset huollot maksavat itsensä varmasti takaisin.

Verhoilu

Harva haluaa istuutua autoon, jossa on kuluneet istuimet. Auton arvo laskee varmasti, jos verhoilu on huonossa kunnossa. Verhoilun uusiminen ei yleensä kannata, mutta uusien irtopäällisten hankkiminen tekee ihmeitä.

Vanteet

Ruosteiset peltivanteet saavat minkä tahansa auton näyttämään pahalta. Uudet hyvännäköiset alumiinivanteet tulevat varmasti nostamaan autosi arvoa. Jos et halua satsata rahaa vanteisiin, hanki ainakin uudet pölykapselit, jotta autosi näyttää paremmalta.

Renkaat

Uusien renkaiden ostaminen ei ole hauskimmasta päästä. Mutta koska on olemassa sääntöjä siitä kuinka kuluneilla renkailla saa ajaa, melkein jokainen käytetyn auton ostaja katsoo myös renkaiden kuntoa. Jos autossa on hyväkuntoiset renkaat, saatat saada autosta paremman hinnan.

Äänentoistolaite

Hajonnut stereo autossa? Harmi, sillä useimmat haluavat kuunnella radiota ajaessa. On olemassa paljon hyviä äänentoistolaitteita joilla voi korvata hajonneen stereon autossa. Investointi saattaa maksaa itsensä takaisin autoa myytäessä.

Matot

Kuivuneet, harmaat muovimatot antavat ikävän vaikutelman ja saavat auton näyttämään vanhemmalta kuin se oikeastaan on. Uudet, hienot muovimatot eivät maksa paljoa ja nostavat autosi arvoa.

Moottorin pesu

Moottori voi olla kuinka hyvässä kunnossa tahansa – mutta tietämätön ostaja voi säikähtää katsoessaan konepellin alle. Yksinkertainen moottorinpesu saattaa nostaa autosi arvoa, ennen myyntiä. Käytä moottorinpesuun tarkoitettua ainetta – ja käytä painepesuria ainoastaan, jos olet varma mitä olet tekemässä. Muuten saatat tuhota jotain. Kysy tarvittaessa neuvoa lähimmästä Mekonomen Autohuollosta.

Sulake

Ovatko sähkökäyttöiset ikkunat tai jokin muu varustus lopettanut toiminnan? Yllättävän usein kyse on hajonneesta sulakkeesta. Vaihda se, sillä voi olla suurikin vaikutus autosi arvoon. Tietoa sulakkeista löytyy yleensä auton käsikirjasta.

Auton puhtaus

Auto kannattaa pestä huolellisesti ennen myyntiä, sillä likainen auto ei houkuttele ketään. Ummehtunut haju auton sisällä pelottaa asiakkaat pois. Jos auton haju on paha, auton sisätilat kannattaa puhdistaa perusteellisesti ennen myyntiä. Laita autoosi pesun jälkeen tuoksukuusi, jos tuntuu että auto ei pesusta huolimatta tuoksu kovin raikkaalle.

Myyntitilanteessa

Auton hintaan vaikuttaa koko myyntitilanne, ilmoituksen tekstistä koeajoon asti. Olemme keränneet tähän kokemuksia automyyjiltä, jotka ovat todellisia käytetyn auton myynnin asiantuntijoita.

Ilmoituksen teksti

Hyvin kirjoitettu myyntiteksti luo uskottavuutta. Kannattaa pysyä asialinjalla ja myytävää autoa kannattaa kuvailla mahdollisimman tarkasti. Kerro auton varustetasosta, kunnosta ja huoltohistoriasta. Kerro myös, jos auton mukana tulee kesä/talvirenkaat.

Myynti-ilmoituksesta ei kannata jättää pois tietoa, joka koskee auton vikoja tai kauneusvirheitä. Rehellisyys luo uskottavuutta ja luultavasti asiakas tulee kuitenkin huomaamamaan viat, kun hän tulee katsomaan autoa.

Panosta valokuviin

Autosi tulisi näyttää hyvältä, kun laitat sen ilmoitukseen. Käytä aikaa hyvien kuvien ottamiseen – ja pese auto ennen valokuvaamista. Huomioi myös, että auto on mukavassa ympäristössä, kun otat kuvat, mielellään neutraalilla taustalla. Jos et ole tottunut valokuvaaja, pyydä apua. Täältä löydät lisävinkkejä auton kuvaamiseen.

Vältä hankalia asiakkaita

Joskus kuulee jo puhelimessa, että mahdollinen ostaja tulee aiheuttamaan ongelmia. Esimerkiksi esittämällä kummallisia kysymyksiä tai tulee tunne, että kaikki ei ole kunnossa. Uskalla silloin jättää mahdollinen ostaja huomioimatta. On varmasti muitakin, jotka ovat kiinnostuneita autostasi.

Oikea hinta – pienellä tinkimisvaralla

Kun laitat myyntihinnan ilmoitukseen, muista että useimmat pitävät tinkimisestä. Selvitä etukäteen kuinka paljon vastaavat autot maksavat, ja päätä sen jälkeen kuinka paljon haluat autostasi saada. Lisää sen jälkeen hintaan muutama satanen, jotka voit vähentää ostotapahtuman aikana. Hyvällä tuurilla hinnasta ei tarvitsekaan tinkiä ja voit nauttia ylimääräisestä rahasta.

Pidä kaikki paperit järjestyksessä

Huoltokirja, katsastustodistus, rekisteriote, kuitit… kaikki dokumentit ovat tärkeitä, kun auton historia halutaan vahvistaa. Kerää kaikki siistiin mappiin. Hyvä järjestys luo uskottavuutta.

Älä puhu liikaa

Älä puhu liikaa, kun olet myymässä autoa, älä ainakaan ylistä autoa. Turha kehuminen ei ainakaan lisää uskottavuutta. Anna asiakkaan mieluummin itse katsoa ja vastaa mahdollisimman asiallisesti asiakkaan esittämiin kysymyksiin.

Mene mukaan koeajolle

Mahdolliset asiakkaat haluavat aina koeajaa auton ennen ostoa – ja siihen tulee tietysti suostua. Mutta älä päästä heitä yksin koeajolle. On olemassa hyvinkin luotettavan oloisia varkaita. Varmista että koeajajalla on voimassaoleva ajokortti.

Jaa artikkeli: