Mekonomen lehti

Näin pidät lapset tyytyväisinä automatkan ajan

Autoloma lasten kanssa voi olla onnistunut tai hermoja raastava kokemus. Vältä ongelmat – lue vinkkimme, kuinka pidät kaikki hyvällä tuulella ja saat matkan sujumaan nopeammin.

 1. Suunnittele YHDESSÄ lasten kanssa

Oli matkan suunta sitten Pattijoki tai Pariisi – anna lasten olla mukana päättämässä, miten matka tehdään. Tiet, nähtävyydet, matkaeväiden valinta, lähtöaika… Kaikki muuttuu helpommaksi, kun jokainen on saanut olla mukana päättämässä. Ja miksei lapsille voisi antaa käyttöön karttakirjat, matkakäsikirjat tai kartta- ja matkasovellukset? Silloin he voivat seurata matkasuunnitelmaa matkan aikana.

 1. Pakkaa ajoissa

Viime tipassa ja kiireellä tavaroiden ja lasten pakkaaminen autoon, ei koskaan ole hyvä alku matkalle. Kaikki stressaantuvat, laukut menevät väärään järjestykseen ja unohdat helposti jotain joka – vähän myöhemmin matkan aikana – on syy kolmannen maailmansodan alkamiseen autossa. Teimme tarkistuslistan, jota voit käyttää apuna pakkaamisessa.

 1. Tauota usein

Kyllä, kaikki haluavat perille. Mutta kyseinen ajattelutapa tekee matkasta suorittamista. Yritä tehdä ”matkasta maali”. Keksi asioita – pienet seikkailut/pysähdykset järvelle tai tunnelmalliseen kahvilaan voi aiheuttaa sen, että olette tunnin myöhemmin perillä, mutta kumpi on parempi: harmonia vai kiukkuiset ja huonotuuliset matkustajat? Nopeat ja yksinkertaiset jaloittelutauot ovat sekä aliarvostettuja ja erittäin tehokkaita vähentämään ”takapenkin nahistelua”. Ota mukaan pallo ja kuluttakaa ylimääräinen energia juoksemalla!

 1. Selvät säännöt

Oletko väsynyt nalkuttamaan, jotta saisit takapenkin nahistelun ja marinan loppumaan? Tee selvät säännöt ennen matkaa – jos matkan aikana nahistellaan, siitä tulee seuraamuksia. Esimerkiksi ei jäätelöä seuraavalla tauolla. Sääntöjä on myös erittäin tärkeä noudattaa, muuten niistä ei ole mitään iloa.

 1. Valmistele ajankulua

On ehkä kaikkein tärkeintä, että olisi jotain tekemistä matkan aikana – vaikka kuinka suunnittelisit, pitkä ajomatka on aina pitkä ajomatka. Jos matkassa on useampi lapsi, on yhteisen tekemisen lisäksi hyvä huomioida jokaisen omat kiinnostuksen kohteet.

 • Lataa mukaan elokuvia ja musiikkia.
 • Repullinen kirjoja, joita saa lukea vain ja ainoastaan matkan aikana, on jo itsessään seikkailu – mutta ei sovi matkapahoinvoinnista kärsiville. Piirustus- ja värityskirjat sekä sanaristikot ovat myös hyviä.
 • Laske kiltit tädit ja sedät. Mitä sillä tarkoitetaan? Siinä on tarkoitus vilkuttaa kaikille ohiajaville tai ohitettaville. Se joka saa eniten vilkutuksia takaisin voittaa! Tämän laskemisen voi toki soveltaa muihinkin leikkeihin – laske punaiset ja/tai keltaiset autot, lehmät pelloilla (huuda ”Muu”), hevoset, pikaruokakyltit… leikit ja mielikuvitus riittävät kauas!
 • Laulut ja riimit. On olemassa paljon mukavaa musiikkia ja hauskoja rytmiharjoituksia jotka sopivat hyvin automatkalle. Googlaa omat suosikkisi.
 • Sanaleikit ovat vieläkin olemassa, koska ne ovat suosittuja. Tavallisin automatkalla? Muodostakaa sanoja rekisterikilvistä. Ottakaa aikaa, jännityksen lisäämiseksi.
 • Kysymysleikit. Esim: Ajattele julkisuuden henkilöä ja muut saavat esittää ainoastaan kyllä- ja ei-kysymyksiä. Se, joka ensimmäisenä arvaa oikein, voittaa. Pienemmille lapsille aiheeksi sopii esim. eläimet.
 1. Panosta tekniikkaan

Tabletit ja älypuhelimet voivat olla todellisia automatkan pelastuksia. Mutta varmista että sinulla on kaikki tarvittava. Onko nettiyhteys riittävän nopea? Onko hyvin tärkeät kuulokkeet ehjät ja mukana? Ja varmista että pystyt lataamaan laitteen autosta – se saattaa pelastaa koko loman.

Jaa artikkeli: