Mekonomen lehti

Muista, auto ylikuumenee nopeasti lämpimällä säällä

Melkein kaikki tietävät kuinka lämpimäksi pysäköity auto muuttuu kesällä. Kuitenkin koiria ja kissoja jätetään kuumaan autoon ja joka vuosi lemmikkielämiä kuolee lämpöhalvaukseen – Eläimillä on erilainen kyky säätää kehon lämpötilaa kuin ihmisillä.
Koirat ja kissat eivät hikoile samalla tavalla kuin ihmiset, siksi ne ylikuumenevat helpommin korkeassa lämpötilassa. Jos koira tai kissa jätetään kuumaan autoon kesällä, on olemassa suuri riksi, että eläin loukkaantuu vakavasti tai jopa kuolee. Sama koskee muitakin lemmikkejä.

Silti läähättäviä koiria näkee autoissa. Edelleen on olemassa ihmisiä jotka jättävät koiran autoon kaupassakäynnin ajaksi, tai siksi aikaa, kun käyvät kahvilla.

Hengenvaarallisia lämpötiloja

Ruotsin Kennelkerho on tehnyt tutkimuksen, kuinka nopeasti lämpötila nousee aurinkoon pysäköidyssä autossa. Tulokset olivat pelottavia: Lämpömittari nousi nopeasti yli 50 asteeseen ja kahden tunnin jälkeen lämpötila ylitti 60 astetta, joka on hengenvaarallinen koiralle.

– Lämpötila nousee nopeasti auton sisällä, vaikka ulkona ei olisi kovin lämmin. Koira ei pysty säätelemään kehon lämpötilaa ja nestetasapainoa yhtä hyvin kuin ihminen. Kuumassa autossa koira muuttuu stressaantuneeksi ja pahimmassa tapauksessa kuolee lämpöhalvaukseen.

Toimi näin, jos näet lemmikin yksin autossa lämpimällä säällä

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, SEY, on antanut toimintaohjeet, kuinka toimia, jos huomaa koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä. Apua on haettava heti. Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Tilanne on vakava, jos eläin ei enää läähätä ja on apaattinen. Jos auton omistajaa ei tavoiteta on otettava yhteys poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut eläin siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos eläin pystyy juomaan, sille tulisi antaa viileää juomavettä. Eläin kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi eläin kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

SEY huomauttaa, että joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei olisi käynnissä. Tällöin ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Muistilista:

Muistilistan avulla varmistat, että lemmikkisi voi hyvin autossa. Lue ja noudata sitä.

  • Pitkillä automatkoilla, aja mieluiten aikaisin aamulla, iltapäivällä tai illalla, kun aurinko ei porota täydellä teholla.
  • Varmista että lemmikillä on aina raikasta vettä saatavilla.
  • Pysähdy usein ja ulkoiluta koiraa, mielellään järven lähettyvillä, jotta koira voi halutessaan viilentyä vedessä.
  • Jos on pakko jättää lemmikki autoon lyhyeksi aikaa, muista että aurinko siirtyy nopeasti. Auto joka juuri äsken oli varjossa, onkin yhtäkkiä suorassa auringon paahteessa.
  • Jos sinulla on farmari – asenna takatilaan häkki tai portti, jotta voit pitää takaluukun auki, kun pysähdyt.
  • Älä pakkaa autoa niin täyteen, että ilma ei pääse virtaamaan vapaasti lemmikin ympärillä.
  • Älä koskaan kiinnitä koiran hihnaa autoon – se voi päättyä huonosti, jos joudut yhtäkkiä siirtää autoa.

 

Lue myös Miten kuljetat lemmikkisi autossa

Jaa artikkeli: