Mekonomen lehti

Moni ajaa väärillä rengaspaineilla

Joka seitsemäs auto ajaa väärillä rengaspaineilla, Däckrazzian teettämän tutkimuksen mukaan. Moni autoilija ei pidä huolta rengaspaineista, joka johtaa huonompaan pitävyyteen, korkeampaan polttoaineen kulutukseen sekä suurempaan renkaiden kulutukseen. Väärät rengaspaineet voivat myös aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.

Suuri vierintävastus

Kun renkaan ilmanpaine on liian matala, renkaiden vierintävastus on suurempi. Se lisää polttoaineen kulutusta ja päästöjen määrää. Renkaat kuluvat nopeammin. Däckrazzian tutkimuksen mukaan 30% liian matala ilmanpaine voi puolittaa renkaan elinkaaren.

– Oikeasta ilmanpaineesta huolehtiminen on myös ympäristöteko, sillä se vähentää hiilidioksidipäästöjä ja turhaa renkaiden kulumista. Jos näkemämme tulokset edustavat kaikkia autoja Pohjoismaissa, vaikutukset ovat mittakaavassa suuret, sanoo Anders Hallberg, Ruotsin Energialaitokselta.

Voi johtaa onnettomuuksiin

Liian matala rengaspaine vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen. Huono rengaspaine voi aiheuttaa vaikeuksia auton hallinnassa esimerkiksi väistötilanteessa tai äkkijarrutuksessa. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on vakava onnettomuus.

Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa säännöllisin väliajoin, vähintään kerran kuukaudessa, jotta voi olla varma, että ilmanpaine on optimaalinen. Renkaiden oikea ilmanpaine löytyy yleensä ohjekirjasta, kuljettajan istuimen viereisestä ovensuusta tai polttoaineluukun sisäpinnasta. Pidä mielessä, että ilmanpainetta voi olla hyvä muokata erityisolosuhteissa. Autosi renkaat saattavat tarvita korkeampaa ilmanpainetta, jos kuljetat painavaa lastia tai ajat asuntovaunun kanssa,

Jos olet epävarma renkaidesi ilmanpaineesta tai kunnosta, saat apua lähimmästä Mekonomen Autohuollosta. Renkaiden urasyvyydet ja ilmanpaineet tarkistetaan aina huollon yhteydessä.

FAKTA – Oikea ilmanpaine

  • Oikea ilmanpaine pidentää renkaiden elinkaarta.
  • Liian matala paine lisää onnettomuuksien riskiä.
  • Jos kaikki suomalaiset ajaisivat oikealla ilmanpaineella, hiilidioksidipäästöt voisivat arviolta vähentyä jopa 50 000 tonnilla vuodessa.
  • Tarkasta ilmanpaine vähintään kerran kuukaudessa. Nykyaikaisissa renkaissa on vaikea nähdä päälle päin, jos ilmaa on liian vähän. Siksi on tärkeää tarkastaa ilmanpaine säännöllisesti.
  • Renkaiden oikea ilmanpaine löytyy yleensä ohjekirjasta, kuljettajan istuimen viereisestä ovensuusta tai polttoaineluukun sisäpinnasta
Jaa artikkeli: