Mekonomen lehti

Miten kuljetat lemmikkisi autossa – vinkit ja vihjeet turvalliseen matkustukseen

Lemmikin kuljettaminen autossa saattaa olla stressaava kokemus niin ihmisille kuin eläimillekin. Kesän kuumat lämpötilat ja mahdollisesti pitkät ajomatkat mökille, sukulaisten luo tai lomakohteisiin ovat monella edessä alkavana kesänä. Lemmikin kuljettamiseen autossa liittyy paljon erilaisia väitteitä ja uskomuksia, mutta muutamia yhtenäisiä linjauksia kannattaa ehdottomasti noudattaa, mikäli haluat mahdollisesta lomamatkastasi kaikille mieluisan kokemuksen.

Ennakoi, kouluta, totuta

Monet vinkit ja oppaat keskittyvät lähinnä siihen, miten ja missä lemmikkiä kannattaa autossa kuljettaa, mutta usein unohtuu mainita ehkä se tärkein asia, eli itse eläimen totuttaminen autossa matkustamiseen. Miten voit valmistella lemmikkiäsi tulevien automatkojesi varalta? Otetaan lähempään tarkasteluun kaksi yleisintä suomalaisten lemmikkieläintä eli koira ja kissa.

Koirat ja kissat on helppo teljetä takaluukkuun tai häkkiin, mutta huonosta matkustuskokemuksesta jää usein pysyvät traumat, minkä vuoksi tulevat matkat saattavat vaikeutua. Myös ihmisellä on usein vaikeuksia keskittyä turvalliseen ajoon, mikäli lemmikin stressi on silminnähden korkealla tasolla.

Kissa

Kissan totuttaminen autoon kannattaa aloittaa jo kotioloista sillä kissat ovat yllättävän fiksuja olentoja. Mikäli kantokopan tai häkin esille ottaminen tarkoittaa kissan mielessä aina stressaavaa automatkaa, voit olla varma siitä, että seuraavan kerran kun häkin otat esiin, kissasi ampaisee sängyn alle piiloon. Pidä siis huoli siitä, että matkustaminen on kissallesi jo pienestä pitäen miellyttävä kokemus, eikä kantokopan esille ottaminen aina tarkoita vapaudenriistoa ja ahdistavaa automatkaa. Kissoja ei herkuilla pysty samalla tavalla höynäyttämään kuin koiria, mutta niitäkin kannattaa pitää käden ulottuvilla ainakin totutteluvaiheessa.

Koira

Mikäli suinkin mahdollista, koiran totuttelu autoiluun kannattaa aloittaa jo pentuiästä. Koiralla on pitkä muisti ja pentuna saadut huonot kokemukset voivat olla pahimmillaan elinikäinen riesa. Mene koirasi kanssa autosi viereen ja pyydä sitä kiipeämään esimerkiksi takakonttiin. Muista palkita onnistuneesta käytöksestä. Koirat oppivat pitkäjänteisellä opastuksella toimimaan itsenäisesti, mutta tämä vaatii yleensä useita toistoja. Kannattaa myös huomioida, että kaikilla eläimillä on erilaisia luonteenpiirteitä, eivätkä kaikki välttämättä käyttäydy samalla tavalla. Kun koirasi vihdoin suostuu menemään omalle paikalleen vapaaehtoisesti, voit käynnistää auton ja testata miten koirasi reagoi. Muista itse käyttäytyä mahdollisimman rennosti ja luontevasti sillä koirat ovat tarkkoja havaitsemaan ihmisten stressin.

Matkustuspaikka koon mukaan

Mitä suurempi eläin, sitä suuremmalla syyllä suosittelemme kuljettamaan sitä matkustamiseen sovelutuvassa takakontissa. Pienet koirat sekä kissat matkustavat häkissä myös mukavasti jopa takapenkillä, mutta isot eläimet, kuten suuret koirarodut ovat turvallisuusriski, mikäli näitä kuljetetaan takapenkillä. Mikäli lemmikkisi on suurikokoinen koira, suosittelemme rakentamaan sille ns. “pesän” takakonttiin. Liika tila voi olla koiran stressitasoille haitallista, sillä koirat hakeutuvat luonnostaan ahtaisiin ja pieniin tiloihin ollessaan peloissaan. Pieni mutta mukavaksi laitettu (esim. huovalla, tai pyyhkeellä vuorattu) takakontti saattaa hyvin olla koirallesi se mukavin tapa matkustaa. Muista kuitenkin huolehtia riittävästä ilmankierrosta, jotta lämpötila takakontissa ei pääse nousemaan epämiellyttävän korkeaksi.

Häkissä, tai kantokopassa matkustavia lemmikkejä voi pitää etu- tai takapenkillä, mutta tällöin eläin tulisi aina olla turvavöillä kiinnitettynä. Mahdollisessa kolaritilanteessa painavat sekä ilman turvavöitä olevat kantokopat ovat pahimmillaan ihmisille hengenvaarallisia.

Älä jätä lemmikkiä yksin autoon

Olemme kaikki varmasti lukeneet ikäviä uutisia, joissa lemmikki on menehtynyt tulikuumaan autoon vaikka omistajien kauppareissu olisi kestänyt vain 15 minuuttia. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että mikäli auto tuntuu ihmiselle tukalan kuumalta, se on taatusti sitä myös lemmikille. Lue aiheesta lisää täällä.

Nopeat vinkit turvallisempaan ja miellyttävämpään matkustukseen lemmikkien kanssa

  • Älä anna lemmikillesi mitään syötävää vähintään 3h ennen matkustamista.
  • Älä anna lemmikkisi laittaa päätään ulos ikkunasta kun auto on liikkeessä
  • Pysähdy n. 1-2h välein jaloittelemaan ja anna lemmikillesi hetki hengähtämiseen
  • Tunnet lemmikkisi parhaiten. Seuraa sen käytöstä ja hengitystä. Koirat ja kissat ovat huonoja peittelemään ahdistustaan.
  • Kysy eläinlääkäriltäsi mahdollisia matkapahoinvointiin määrättäviä lääkkeitä, mikäli lemmikkisi ei millään pysty matkustamaan autossa ilman niitä.
  • Muista, että oma käytöksesi on myös ratkaisevassa roolissa. Yritä olla mahdollisimman rennosti ja viestit samalla lemmikillesi, ettei matkustamista autossa tarvitse stressata.
  • Laita koirallesi kaulapanta josta käy ilmi vähintään omistajan puhelinnumero. Mikäli koirasi päättää esimerkiksi karata takakontista sen auettua, on hyvä pitää jonkinlaista tunnistinta koirassa kiinni.

Mukavaa matkaa!

Noudattamalla edellä mainittuja ohjeita varmistut siitä, että olet ainakin tehnyt kaikkesi jotta automatkastanne tulisi mahdollisimman mieluisa. Mikäli lemmikkisi ensimmäiset matkat eivät suju toivotulla tavalla, ei kirvestä kannata välittömästi heittää kaivoon. Kuten ihmistenkin kanssa, myös eläimet vaativat pitkiä ja säännöllisiä prosesseja oppiakseen jotain uutta ja päästäkseen irti mahdollisista peloistaan.

Jaa artikkeli: