Mekonomen lehti

Älä unohda tarkistaa öljyä autossasi – näin helposti teet sen itse

Moottoriöljy on elintärkeä autollesi. Oikea määrä ja laatu ovat ratkaisevassa asemassa siinä, kuinka paljon moottori kuluu. Moottoriöljyn tarkistaminen itse ei ole vaikeaa, kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia.

Moottoriöljyn tärkein tehtävä on vähentää kitkaa liikkuvien osien välillä. Matalampi kitka vähentää kulumista ja polttoaineen kulutusta. Moottoriöljy pitää moottorin puhtaana, jäähdyttää, tiivistää ja voitelee. Auto tulisi huoltaa säännöllisin väliajoin, mutta öljyn tarkistaminen itse silloin tällöin vähentää todennäköisyyttä moottoririkkoon. Jos tarkistuksen yhteydessä huomaa että jokin ei täsmää, voi säästyä kalliilta korjaukselta tulevaisuudessa.

Moottoriöljyn merkkivalon syttyessä öljytaso tai öljypaine on laskenut niin alas, että autolla ei kannata ajaa, ennen kuin tilanne on saatu korjattua. Öljytaso tarkistetaan öljytikulla, tikun päässä on merkinnät osoittaen minimi- ja maksimirajat. Minimi- ja maksimimerkintöjen väli on yleensä yksi litra. Auton käyttöohjekirjasta selviää tarkat tiedot. Joissakin uusissa autoissa on tasoanturi joka osoittaa öljytason kojetaulussa. Joissakin autoissa ei ole lainkaan öljytikkua vaan luotetaan täysin tasoanturiin.

Tarkista moottori sammutettuna ja auto pysäköitynä tasaisella alustalla

Moottorin tulisi olla sammutettu silloin kun öljy tarkistetaan, sillä moottorin ollessa käynnissä öljy kiertää moottorissa ja lukema ei täsmää. Auton käyttöohjekirjassa kerrotaan tarkasti miten moottoriöljy kuuluu tarkistaa. Jos autolla on juuri ajettu, on hyvä odottaa hetki että öljy ehtii valua takaisin öljypohjaan.

Jos öljytaso moottorissa on alhainen, öljyä pitää lisätä. Auton käyttöohjekirjasta löydät täyttökorkin sijainnin. Ole kuitenkin tarkka, mitä öljyä autoosi lisäät. Eri moottorit tarvitsevat eri voiteluominaisuuksia toimiakseen optimaalisesti. Mekonomen Autohuollosta tai Myymälästä voit kysyä neuvoa. Rekisterinumeron perusteella osaamme kertoa mikä öljy autoosi sopii.

Kulutustavara

Moottoriöljytason tarkistaminen ei pelkästään riitä. Moottoriöljy on kulutustavaraa ja se saattaa olla vaihdon tarpeessa, vaikka seuraavaan huoltoon olisikin vielä aikaa. Moottoriöljy on hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Askel askeleelta – Näin teet

  1. Anna auton seistä hetki ajon jälkeen. Varo kuumaa moottoria.
  2. Nosta öljytikku ja pyyhi se kuivaksi paperilla.
  3. Laita öljytikku takaisin ja nosta se uudestaan.
  4. Katso öljytikussa olevia merkintöjä, jotka osoittavat öljyn minimi- ja maksimitason.
  5. Jos taso on liian alhainen – täytä vähän öljyä ja anna öljyn valua rauhassa öljypohjaan.
  6. Tarkista sitten uudestaan.
  7. Toista, kunnes moottorissa on sopiva määrä öljyä.

Huom! Älä lisää liikaa öljyä. Liika öljy on vahingollinen moottorille

Jaa artikkeli: